Εξέταση εποχικής γρίπης

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Αποφεύγοντας τις περιττές μετακινήσεις, μπορείτε εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα να γνωρίζετε εάν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειας σας έχει προσβληθεί από τον ιό της εποχικής γρίπης τύπου Α ή Β, μεταξύ των οποίων και το στέλεχος Η1Ν1.

Περιεχόμενα

1 Στειλεός

2 Κωδικοί Εξέτασης

1 Μαντηλάκι αλκόολης

Οδηγίες χρήσεως

Βήμα 1ο

Αγορά του biokitFLU

Βήμα 2ο

Δειγματοληψία

Βήμα 3ο

Μεταφορά του δείγματος

Βήμα 4ο

Εξέταση με μοριακή ανίχνευση

Βήμα 5ο

Παραλαβή του αποτελέσματος

*Δεν πρόκειται για αντιγονικό τεστ ταχείας διάγνωσης (rapid test)

Προϊόν κοινοποιημένο στον ΕΟΦ

Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 801 11 84000 (από σταθερό) & στο 2106442268 (από σταθερό και κινητό)

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι αξιόπιστο το αποτέλεσμα?

To biokitFLU σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), που αποτελεί κέντρο αναφοράς για την γρίπη), σας προσφέρει διαγνωστικό έλεγχο με μοριακή ανίχνευση του ιού της εποχικής γρίπης. Η μέθοδος της μοριακής ανίχνευσης, σε αντίθεση με τις  ταχείες αντιγονικές εξετάσεις (rapid test),  εξασφαλίζει σε ποσοστό άνω του 99% έγκυρης διάγνωσης ανεξάρτητα από το αν βρισκόμαστε περίοδο επιδημίας ή όχι, άρα στην περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος και ενώ τα συμπτώματα επιμένουν δεν απαιτείται επανέλεγχος.

Είναι εύκολη η δειγματοληψία?

Ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις οδηγίες χρήσεως που εσωκλείονται στο biokit FLU παραλαμβάνετε το δείγμα εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα. Σε περίπτωση παραλαβής δείγματος από ανήλικο, η δειγματοληψία πρέπει να διενεργηθεί από ενήλικα.

Ποιος μπορεί να κάνει την εξέταση?

Το biokit FLU απευθύνεται σε όλες τις ηλιακές ομάδες

Πως γίνεται η μεταφορά του δείγματος?

Η μεταφορά του δείγματος γίνεται από εξειδικευμένη εταιρεία σε μεταφορές βιολογικού υλικού, υπό συνθήκες που διασφαλίζουν την θερμοκρασίας συντήρησης του δείγματος μέχρι και το εργαστήριο.

Πότε θα παραλάβω το αποτέλεσμα?

Το αποτέλεσμα της διαγνωστικής εξέτασης αποστέλλεται με email την επόμενη ημέρα, πλην Κυριακών και Επίσημων Αργιών. Για να ανοίξετε το αρχείο με το αποτέλεσμα σας, απαιτείται ο μοναδικός κωδικός εξέτασης που υπάρχει στο κιτ που έχετε προμηθευτεί.

Μπορώ να μάθω εάν έχω προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1?

Το διαγνωστικό αποτέλεσμα που θα λάβετε θα σας ενημερώσει εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ή όχι. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα γνωρίζετε εάν πρόκειται για τον τύπο Α (στον οποίο και περιλαμβάνεται και το στέλεχος Η1Ν1) ή/και Β.

Η εξέταση συνταγογραφείται?

Η εξέταση εποχικής γρίπης δεν περιλαμβάνεται στις εξετάσεις που παρέχονται δωρεάν στους ασφαλιζόμενους από τον ΕΟΠΠΥ.

Πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Ο ιός της γρίπης τύπου Α, στον οποίο ανήκει και το στέλεχος Η1Ν1 είναι ο πιο συχνά παρατηρούμενος ιός της γρίπης και προκαλεί επανειλημμένα επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες ανά διαστήματα. Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης ξεκινάει τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπως πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες.
Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα . Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.
Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να προβεί στον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο καθώς μόνο με εξετάσεις όπως είναι η ανίχνευση με μοριακό έλεγχο, μπορεί να διαφοροποιηθεί η γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Ο μοριακός έλεγχος, χρησιμοποιείται για την γρήγορη και με απόλυτη ακρίβεια εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων θεραπείας που θα δοθούν από τον θεράποντα ιατρό σας.

Πριν φύγετε…

Σε περίπτωση που δεν σας καλύπτει κάποιο από τα συνεργαζόμενα φαρμακεία, επικοινωνήστε για άμεση αποστολή στο χώρο σας και παραλαβή του δείγματος στα τηλέφωνα 801 11 84000 (από σταθερό) & στο 2106442268 (από σταθερό και κινητό)