60.00

Product total
Options total
Grand total

βIOKIT FLU

Εξέταση εποχικής γρίπης

Το βIOKIT FLU είναι εξέταση για την ποιοτική ανίχνευση της εποχικής γρίπης των τύπων Α & Β, μεταξύ των οποίων είναι και ο ιός Η1Ν1. Περιλαμβάνει την εύκολη και γρήγορη λήψη του δείγματος στο χώρο σας μέσω αυτοληψίας, την ασφαλή μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο και τη διενέργεια της διαγνωστικής εξέτασης με σύγχρονες μοριακές τεχνικές. Το αποτέλεσμα είναι διαθέσιμο την επόμενη εργάσιμη ημέρα και φέρει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο και διενεργεί την εξέταση.

Περιεχόμενα

1Στειλεός

1Μαντηλάκι αλκοόλης

2Κωδικοί εξέτασης

1Εντολή εξέτασης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πού γίνεται η ανάλυση ?
Η μοριακή ανάλυση γίνεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής, επανδρωμένο με άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ακολουθεί πρωτόκολλα μοριακής ανίχνευσης υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας, ενώ αποτελεί Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδος και Εργαστήριο Πιστοποιημένο για την τυποποίηση και ανίχνευση του SARS-CoV-2.

Πότε θα παραλάβω το αποτέλεσμα?
Το αποτέλεσμα της διαγνωστικής εξέτασης αποστέλλεται με email την επόμενη ημέρα, πλην Κυριακών και Επίσημων Αργιών. Για να ανοίξετε το αρχείο με το αποτέλεσμα σας, απαιτείται ο μοναδικός κωδικός εξέτασης που υπάρχει στο κιτ που έχετε προμηθευτεί.

Μπορώ να μάθω εάν έχω προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1?
Το διαγνωστικό αποτέλεσμα που θα λάβετε θα σας ενημερώσει εάν έχετε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης ή όχι. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα γνωρίζετε εάν πρόκειται για τον τύπο Α (στον οποίο και περιλαμβάνεται και το στέλεχος Η1Ν1) ή/και Β.

Γενικές Πληροφορίες για την εποχική γρίπη
Η γρίπη είναι μια οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης. Υπάρχουν τρεις τύποι ιών γρίπης, οι A, B και C. Οι ιοί τύπου Α ή Β αποτελούν τα κύρια αίτια γρίπης στον άνθρωπο, ενώ οι περιπτώσεις γρίπης από ιούς τύπου C είναι πολύ σπάνιες. Ο ιός της γρίπης τύπου Α, στον οποίο ανήκει και το στέλεχος Η1Ν1 είναι ο πιο συχνά παρατηρούμενος ιός της γρίπης και προκαλεί επανειλημμένα επιδημίες ή ακόμη και πανδημίες ανά διαστήματα. Στην Ελλάδα, η περίοδος της γρίπης ξεκινάει τον Οκτώβριο μέχρι και τον Απρίλιο, με έξαρση της δραστηριότητας μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Ο ιός της γρίπης Η1Ν1 μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιώσεις, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον του ο ασθενής που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπως πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α, όπου έχουν εναποτεθεί σταγονίδια με τον ιό γρίπης. Ο ίος μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες.

Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως ξεκινούν απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα . Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμέτους, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια.

Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να προβεί στον απαραίτητο διαγνωστικό έλεγχο καθώς μόνο με εξετάσεις όπως είναι η ανίχνευση με μοριακό έλεγχο, μπορεί να διαφοροποιηθεί η γρίπη από άλλες ιώσεις του αναπνευστικού. Ο μοριακός έλεγχος, χρησιμοποιείται για την γρήγορη και με απόλυτη ακρίβεια εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης που επιτρέπει την ταχεία εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων θεραπείας που θα δοθούν από τον θεράποντα ιατρό σας.

Σχετική αρθρογραφία

1. Nick Spanakis, Vassiliki Pitiriga, Vassiliki Gennimata & Athanassios Tsakris (2014) A review of neuraminidase inhibitor susceptibility in influenza strains, Expert Review of Anti-infective Therapy, 12:11, 1325-1336, DOI
2. Dimitrios Doganis, Athanasia Kafasi, Helen Dana, Nikolaos Spanakis, Margarita Baka, Apostolos Pourtsidis, Triantafyllia Sdogou, Artemis Vintila, Vaia Rafailidou, Panagiota Chantzi, Marina Servitzoglou, Despina Bouhoutsou, Maria Varvoutsi, Helen Kosmidis & Maria Tsolia (2018) Immune response to influenza vaccination in children with cancer, Human Vaccines & Immunotherapeutics, 14:9, 2310-2317, DOI
3. Lytras T, Theocharopoulos G, Tsiodras S, Mentis A, Panagiotopoulos T, Bonovas S, the influenza surveillance report group. Enhanced surveillance of influenza A(H1N1)v in Greece during the containment phase. Euro Surveill. 2009;14(29):pii=19275. 
4. Kourti, Afroditi et al. “Oseltamivir-resistant influenza A(H1N1) 2009 virus in Greece during the post-pandemic 2010-2011 season.” International journal of antimicrobial agents 40 1 (2012): 72-4.
5. Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Ο ιός της γρίπης: πρόληψη, προφύλαξη, εμβολιασμοί, θεραπεία. 
6. Α. Καφάση, Ν. Σπανάκης, Γ. Βρυώνη, Α. Τσακρής, Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστήμιο Αθηνών, Η λοίμωξη από τους ιούς της γρίπης σε παιδιά με νεοπλασίες.