ΣΥΝΤΟΜΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ

βIOKIT STD

Εξέταση για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα - Sexually Transmitted Diseases

Το βIOKIT STD είναι εξέταση για την μοριακή ανίχνευση Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσήματων – Sexually Transmitted Diseases. Περιλαμβάνει την εύκολη, γρήγορη και με απόλυτη διακριτικότητα λήψη δείγματος στον χώρο σας μέσω αυτοληψίας, την ασφαλή μεταφορά του δείγματος στο εργαστήριο και τη διενέργεια της διαγνωστικής εξέτασης με σύγχρονες μοριακές τεχνικές. Το αποτέλεσμα φέρει την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο και διενεργεί την εξέταση.

Περιεχόμενα

1Στειλεός

1Μαντηλάκι αλκοόλης

2Κωδικοί εξέτασης

1Εντολή εξέτασης

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πού γίνεται η ανάλυση?

Η μοριακή ανάλυση γίνεται στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Εργαστήριο είναι εξοπλισμένο με μηχανήματα τεχνολογίας αιχμής, επανδρωμένο με άρτια καταρτισμένο προσωπικό, ακολουθεί πρωτόκολλα μοριακής ανίχνευσης υψηλής ευαισθησίας και ακρίβειας και πιστοποιημένο για το σύνολο των εξετάσεων που διενεργεί.

Πότε θα παραλάβω το αποτέλεσμα?

Το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης αποστέλλεται με email εντός 5 εργασίμων ημερών, πλην Κυριακών και Επίσημων Αργιών
Για να ανοίξετε το αρχείο με το αποτέλεσμα σας, απαιτείται ο μοναδικός κωδικός εξέτασης, που υπάρχει στο ΚΙΤ που έχετε παραλάβει.

Από ποια ΣΜΝ μπορώ να μάθω αν έχω προσβληθεί?

Η μοριακή εξέταση για τα ΣΜΝ, ελέγχει εάν έχετε μολυνθεί από τις παρακάτω πιο συχνές μεταδιδόμενες λοιμώξεις :

 • Ureaplasma urealyticum
 • Ureaplasma parvum
 • Gardnerella vaginalis
 • Trichomonas vaginalis
 • Chlamydia trachomatis
 • Neisseria gonorrhoae
 • Candida Albicans
 • Mycoplasma hominid
 • Mycoplasma genitalium
 • Herpes simplex virus 1-HSV 1
 • Herpes simplex virus 2-HSV 2
 • Treponema pallidum

 

Γενικές Πληροφορίες για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα είναι λοιμώξεις που μεταδίδονται κατά κύριο λόγο, αλλά όχι αποκλειστικά, μέσω της σεξουαλικής επαφής. Η έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση και διάγνωση των ΣΜΝ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί δευτερογενή πρόληψη για τον περιορισμό της εξάπλωσης και προκειμένου ο γιατρός σας να μπορέσει να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις πιθανά να χρήζει αγωγής και ο/η ερωτικός σύντροφος.

Προκαλούνται από βακτήρια, ιούς, μύκητες, πρωτόζωα και παράσιτα με πιο κοινά, μεταξύ άλλων, τη σύφιλη, τη γονόρροια, τις  χλαμυδιακές λοιμώξεις,  τον έρπητα των γεννητικών οργάνων, τη βακτηριακή κόλπωση, τις λοιμώξεις από τριχομονάδες, τις λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων, τις ηπατίτιδες και την ιδιαίτερα σημαντική HIV λοίμωξη.

Η συνήθης συμπτωματολογία περιλαμβάνει εξανθήματα, πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, εξογκώματα πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα, ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος, φαγούρα, καθώς και πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση.

Λόγω του γεγονότος αυτή η συμπτωματολογία είναι παρόμοια, η σωστή διάγνωση είναι αρκετά δύσκολη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα με αποτέλεσμα η προσβολή από ένα ΣΜΝ να μη γίνει αντιληπτή και έτσι ο δυνητικά ασθενής να θέτει σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και το/τη σύντροφό του.
Τα ποσοστά των ΣΜΝ στην εποχή μας, παρά τις διαγνωστικές και θεραπευτικές εξελίξεις, παραμένουν υψηλά στα περισσότερα μέρη του κόσμου και ορισμένα από αυτά μπορεί να αποβούν θανατηφόρα, ενώ άλλα αποτελούν σημαντικά αίτια για μακροχρόνιες φλεγμονές και υπογονιμότητα, ουρολοιμώξεις, προστατίτιδες, κολπίτιδες, ουρηθρίτιδες και μυκητιάσεις.

Βιβλιογραφία

https://eody.gov.gr/disease/sexoyalikos-metadidomena-nosimata
https://www.cdc.gov/std/default.htm
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/sexually-transmitted-infections-(stis)